Over NLP

In mijn coaching maak ik gebruik van NLP, hoog tijd dus om uit te leggen wat dat is.

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het combineert Neuro (hoe reageert ons zenuwstelsel/brein op zaken), Liguïstiek (taalpatronen en andere manieren waarop we ons zaken voorstellen) en Programmeren (hoe hebben we ons iets aangeleerd en hoe kunnen we dat veranderen).

NLP is een zeer praktische en laagdrempelige vorm van psychologie. Het bevat elementen voor effectievere communicatie, voor het maken van veranderingen en voor het stellen en behalen van doelen. Daarmee is het een zeer effectieve methode voor persoonlijke ontwikkeling en coaching.

De methodes, oefeningen en inzichten uit NLP zijn overgenomen van therapeuten die door hun bijzondere werkwijze erg succesvol waren. Hierdoor is een set methodes en inzichten ontstaan die praktisch toe te passen en zeer effectief zijn.

De 4 basis vooronderstellingen

Om je een indruk te geven wil ik je kennis laten maken met de 4 basis vooronderstellingen van NLP:

  • All learning, change and behaviour is unconscious
  • Oorzaak en gevolg
  • Onbeperkende overtuigingen
  • Het centraal zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden

We doen de hele dag een hoop dingen onbewust, bijvoorbeeld lopen, heb je wel eens bewust nagedacht bij iedere stap die je zet? De eerste vooronderstelling leert ons dat ook de leer- en veranderprocessen onbewust zijn. Je hoeft er niet bewust iets anders mee te doen, je pakt ze onbewust op, en onbewust komt het in gedrag weer naar buiten.

Bij oorzaak en gevolg gaat het erom dat als je wilt bereiken wat jij wilt, dat je dan "aan de kant van de oorzaak moet gaan staan", ofwel: Als jij iets wil zal jij in actie moeten komen. Als je het af laat hangen van anderen dan sta je aan de kant van het gevolg en is de kans groot dat je iets anders krijgt als wat je had willen hebben.

Onbeperkende overtuigingen zijn overtuigingen die voor jou waar zijn en die je motiveren, hoe algemener hoe beter. Zelf heb ik sinds mijn NLP Practitioner de onbeperkende overtuiging dat ik de wereld kan veranderen. Het gaat er niet om wat de letterlijke betekenis van die zin is, het gaat erom wat hij voor mij betekent en wat hij met me doet.

Het centraal zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden is misschien wel de bekendste van de vier. Het betekent dat het woord 'niet' vaak wegvalt in je gedachten. "Ik moet dit niet vergeten" wordt dan "Ik moet dit vergeten" en heeft een heel ander resultaat dan "Dit moet ik onthouden", formuleer dus altijd positief wat je wil. Als je ergens niet aan wil denken, zal je er ook eerst aan moeten denken voordat je het weg kan laten, dus ben je nog niet overtuigd? Denk dan maar eens niet aan een roze olifant...

Kritiek

Op internet lees je ook kritische stukken over NLP, dus het lijkt me terecht ook daar even bij stil te staan. De kritiek komt over het algemeen uit de wetenschappelijke hoek, en geeft vaak aan dat er geen wetenschappelijke basis is. Als je eenmaal de kracht van de methodes hebt ervaren is die wetenschappelijke onderbouwing misschien ook minder interessant, het gaat immers om het resultaat. Inmiddels is ook dat volop in beweging, en wordt er steeds meer bewijs gevonden die de effectiviteit van de in NLP gebruikte methodes onderbouwt.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten? Schrijf je dan hier in en ontvang meer informatie via e-mail.