Het 4 fase model

Op basis van mijn eigen ervaring, en de ervaringen van anderen waarmee ik gesproken heb, ben ik tot de conclusie gekomen dat er 4 duidelijk te onderscheiden fases zijn waar iemand doorheen gaat bij het ontdekken van de seksuele identiteit. Op deze pagina zal ik deze 4 fases toelichten.

Fase 1: Ontdekking

Ontdekkings fase

In deze fase kom je tot de ontdekking welke identiteit bij jou past. Sommigen zullen hier actief naar op zoek gaan, voor anderen zal de ontdekking onverwacht komen. Deze fase kenmerkt zich door de vraag "Past dit label bij mij?". Dit kan ook de fase zijn waarin je denkt de enige te zijn met de gevoelens die je hebt. Tegenwoordig is het internet hierbij een belangrijke hulpbron, die je in staat stelt vrij te zoeken en antwoorden te vinden. Soms zoek je in deze fase ook contact met anderen die dezelfde gevoelens hebben, op het internet kan dat vaak redelijk zonder je echte identiteit vrij te geven en voelt het daardoor veilig om op ontdekking uit te gaan.

Fase 2: Acceptatie

Acceptatie fase

Nadat je in de vorige fase mogelijk een nieuw stukje van jezelf hebt gevonden, ga je de fase van acceptatie in. Accepteer je dat nieuwe deel in jou? En wat betekend dat voor jou? In deze fase wordt deze nieuwe identiteit eigen, en dit is ook de plek waar mogelijk conflicten komen met andere delen in jouzelf. Past je nieuw gevonden identiteit wel bij jouw levensovertuiging, cultuur of religie? Hoe ga je daar mee om? Deze fase kenmerkt zich doordat je "naar binnen" gaat bij jezelf om op ontdekking te gaan, en voor het eerst de keuze te maken hoe je met deze nieuwe identiteit om gaat. Hierbij zeg ik nadrukkelijk "voor het eerst" want deze keuze zal je, bewust of onbewust, vaker gaan maken als je verder in het proces komt.

Fase 3: Openheid

Openheid fase

Nu je jezelf geaccepteerd bent zoals je bent kan je de nieuwe jij aan de buitenwereld kenbaar maken. Dit mag uiteraard klein beginnen bij iemand die je vertrouwd, en het mag eindigen daar waar het voor jou goed is. Deze fase kenmerkt zich door het bekende "uit de kast komen". Vooral de eerste keren kunnen erg spannend zijn, waarbij je je nog afvraagt wat anderen van jou nieuwe identiteit zullen vinden. Eigenlijk houd dit nooit op, want bij elke nieuwe situatie, nieuwe groep of nieuw persoon die je ontmoet sta je voor die keuze: Wel of geen openheid geven en wanneer?

Je belangrijkste hulpbron in deze fase is je acceptatie uit de vorige fase. Je weet zeker dat je bent wie je bent, en je voelt je daar prima bij. Dit zelfvertrouwen geeft je de mogelijkheid om je kwetsbaar op te stellen en die nieuwe identiteit aan de buitenwereld te laten zien.

Fase 4: Show your Pride!

Pride fase

Je hebt inmiddels niets meer te verbergen, iedereen mag je zien zoals je bent, sommigen willen dat laten zien op de diverse LHBT events die er vooral in de zomer zijn. Uiteraard is dat niet verplicht, en heeft niet iedereen er behoefte aan. Voor wie dat wél wil kan er nog een drempel zijn om hier daadwerkelijk aan mee te doen, een drempel die het naar mijn mening waard is om over gestapt te worden.

Wil je meer inforamtie?

Wil je meer weten over hoe ik werk? Schrijf je dan hier in en ontvang meer informatie via e-mail.