Inzicht van de week

Op deze pagina van de website vind je iedere week een ander inzicht. Deze inzichten zijn afkomstig van de coachingsmethodieken die ik gebruik en zijn bedoeld om je aan het denken te zetten.

Alle gedrag heeft een positieve intentie

Soms kunnen we het gedrag van iemand als negatief zien, op zo'n moment is het goed je te realiseren dat ook achter dit gedrag een positieve intentie zit. Mensen doen namelijk alleen dingen als het ze iets positiefs oplevert. Een kind wat in de supermarkt vervelend doet heeft daarmee waarschijnlijk ook een positieve intentie (het wil krijgen wat het wil, of het wil simpelweg aandacht).

Bij het bespreken van dit inzicht komt er vaak ook de discussie over criminelen, die kunnen toch geen positieve intentie hebben? Toen die inbreker bij jou inbrak was dat voor jou uiteraard geen positieve ervaring, en bekijk het nu eens vanaf de andere kant. Misschien was dit zijn manier om wat geld te verdienen en daarmee zichzelf (en z'n gezin) van eten of onderdak te voorzien. De inbreker had dan voor zichzelf wel een positieve intentie.

Uiteraard betekend dit niet dat je het daarom met iemand eens hoeft te zijn, of het gedrag moet goedkeuren. Het geeft je alleen de mogelijkheid om in te zien dat iets wat jij negatief ervaart, en vaak toch een positieve bedoeling is.

Kan jij de positieve intentie zien van de dingen die je dagelijks overkomen?