Abonneer op deze blog

Datum: 11 oktober 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Coming Out Day 2019

Het is vandaag 11 oktober, en dat betekend ... (tromgeroffel) ... Coming Out Day! Er is dit jaar veel aandacht voor Coming Out Day, in deze blog vind je een opsomming van wat ik zoal tegen gekomen ben. Heb je een aanvulling? Laat het me via een reactie weten.

Coming Out Day

Coming Out Day

Coming Out day mag dan steeds bekender worden, voor velen is het toch iets onbekends. Het is een dag die in het teken staat van het "Uit de kast komen", wat voor LHBT'ers vaak betekend dat ze hun geaardheid of genderidentiteit aan andere vertellen. Het concept op zichzelf is breder dan de LHBT community, zo is er een TED-Talk geweest die het breder trekt tot het vertellen van iets persoonlijks, daaronder valt bijvoorbeeld ook het vertellen dat je ernstig ziek bent of zwanger bent. In deze TED-Talk komt nog iets anders voorbij wat ik heel belangrijk vind: Het is voor iedereen moeilijk. Vergelijken wie het moeilijker heeft is zinloos.

Meer informatie:

Nieuwe campagne: Kweetnie

Vandaag is ook een nieuwe campagne gestart met de naam Kweetnie. De campagne moet mensen die twijfelen op over hun seksuele geaardheid of gender identiteit aansporen hier over te praten. Hierover praten kan helpen door ervaringen uit te wisselen, nieuwe inzichten op te doen of om gewoon eens te horen hoe iemand anders zijn geaardheid ervaart. De bijbehorende website IedereenIsAnders.nl is ook vernieuwd en bied veel informatie die op deze groep gericht is.

Scholen komen uit de kast op Coming Out Day

Als er één plek is waar extra aandacht voor Coming Out Day fijn is dan is het wel op scholen. Veel leerlingen zitten dan precies in de leeftijd waar én het ontdekken van de eigen geaardheid speelt én waar ze het vaak nog erg belangrijk vinden om er bij te horen en wat anderen er van vinden.

Veel scholen grijpen dan ook de kans om op Coming Out Day extra aandacht te besteden aan LHBT gerelateerde onderwerpen. Denk hierbij aan het uithangen van de regenboogvlag en het geven van extra aandacht om een veilige omgeving te bieden voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Je leest er meer over in dit artikel van het COC: Scholen komen uit de kast op Coming Out Day

Leerlingen gymnasium Almere uiten bedreigingen rond Coming Out Day

Dat het (helaas) nog niet bij iedereen in goede aarde valt is in Almere te merken. Daar heeft een groep leerlingen bedreigingen geuit tegen de leerlingen die bezig waren met de organisatie van de activiteiten voor Coming Out Day. Ze waren het er niet mee eens dat er aandacht besteed zou worden aan Coming Out Day.

Ondanks dit gaan de activiteiten wel gewoon door, zo wordt onder andere de regenboogvlag gehesen.

Wil je meer lezen?

Minister de Jonge bezoekt ouderenzorginstelling met Roze Loper

Om toch positief af te sluiten heb ik nog een bericht gevonden over Minister de Jonge (VWS) die een bezoek brengt aan een ouderenzorginstelling die een speciale roze afdeling heeft. In het Dr. Sarphatihuis van Amsta heet die afdeling Rozeneiland. Het is voor ouderen belangrijk dat ze niet opnieuw de kast in moeten, daarom is er een certificaat voor zorginstellingen die hierin faciliteren. Dit certificaat heet de Roze Loper en is een samenwerking van het COC en ANBO.

Wil je meer weten?

Tags: zichtbaarheid LHBT pride

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags