Abonneer op deze blog

Datum: 04 mei 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Herdenking en Bevrijding 2019

Vandaag is het 4 mei. 4 en 5 mei staan al jaren in het teken van de dodenherdenking en bevrijdingsdag. Voor LHBT'ers, en specifiek homoseksuelen, heeft deze dag nog een extra lading.

Roze Driehoek

In de tweede wereldoorlog waren homoseksuelen ook niet veilig. Ze werden vervolgd en er werden er ca. 50.000 veroordeeld. 9.000 daarvan werden naar concentratiekampen gebracht waar hen het welbekende lot wachtte. Ter herkenning kregen ze daar een roze driehoek opgespeld, daarmee kregen ze het zelfde merkteken als zedendelinquenten. De roze kleur daarvan zien we nu nog steeds terug als herkenning als het om homoseksualiteit gaat, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Roze Zaterdag.

Ter herdenking hiervan organiseert het COC in diverse steden herdenkingsdiensten. In Amsterdam en Den Haag is dit bij de homomonumenten in die steden, in andere steden zijn andere geschikte locaties gevonden. De complete lijst is hier te zien.

5 mei is het dan het bevrijdingsfeest. Wat mij betreft ook een goede gelegenheid om stil te staan bij de vrijheid die we hier hebben, de vrijheid om ons leven in te vullen zoals wij dat willen, de partner te kiezen waar we ons goed bij voelen en dat we hier zo open over kunnen zijn als we zelf willen. Natuurlijk is er nog steeds verbetering mogelijk, zo zie ik de acceptatie die er is als dun en breekbaar. Toch vind ik het op een dag als deze belangrijker om stil te staan bij wat we wél al bereikt hebben. Via deze weg wil ik iedereen bedanken die daar een bijdrage aan geleverd heeft.

Wil je meer weten?

Tags: achtergrond homoseksualiteit

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags