Abonneer op deze blog

Datum: 26 april 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Het is Lesbian Visibility Day 2019!

Vandaag is het Lesbian Visibility day, en deze keer wil ik graag aandacht besteden aan de herkomst van deze term.

Lesbian Lipstick Pride vlag

Wat Lesbianisme is behoeft tegenwoordig bijna geen uitleg meer volgens mij, om zeker te zijn dat we het over het zelfde hebben heb ik de definitie volgens wikipedia er even bij gepakt: "Lesbianisme of vrouwelijke homoseksualiteit is de seksuele en/of emotionele voorkeur van vrouwen, die ook wel lesbiennes genoemd worden, voor andere vrouwen.".

Er worden vaak ook verbasteringen van de term Lesbianisme gebruikt omdat deze in dagelijks gebruik makkelijker in gebruik zijn, zoals Lesbienne of Lesbo. De term kent zijn herkomst van het Griekse eiland Lesbos. De Griekse dichteres Sappho woonde daar en schreef poëzie over het dagelijks leven van vrouwen en hun relaties, waarbij ze ook uitgesproken was over haar liefde voor vrouwen.

Halverwege de 19e eeuw ontstond er in de medische wereld de behoefte om onderscheid te maken mannelijke en vrouwelijke homoseksualiteit, en in 1890 is dit voor het eerst in een medische encyclopedie. In 1925 werd deze term meer gebruikt dan de oudere termen als Saffist, een verbastering van de naam Sappho.

Wil je meer weten?

Tags: lesbisch zichtbaarheid

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags