Abonneer op deze blog

Datum: 24 maart 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Pansexual Visibility Day 2019

Het is vandaag 24 maart, en dat betekend dat het Pansexual Visibility Day is. Daarom in deze blog aandacht voor panseksualiteit.

Panseksueel Pride vlag

Binnen het hele spectrum aan seksuele diversiteit is de pan- toevoeging volgens mij nog erg onbekend. Zelf spreek ik ook slechts zelden iemand die zich als zodanig identificeert. Wat is pan- dan? Pan geeft aan dat je je aangetrokken voelt tot andere personen, ongeacht het geslacht of de gender identiteit van die persoon. Het houd dus nadrukkelijk de mogelijkheid open voor personen die zich buiten de "man" en "vrouw" hokjes bevinden.

Panseksualiteit en biseksualiteit lijken soms dicht bij elkaar te liggen. Afhankelijk van wie je het vraagt zijn er verschillende mogelijkheden. De een ziet het man-vrouw denken als ouderwets en ziet daarom panseksualiteit als hetzelfde als biseksualiteit, de ander zal voor het label biseksualiteit juist vast blijven houden aan "man" en "vrouw" omdat dit voor hen een belangrijk onderscheid is ten opzichte van panseksualiteit.

Naast panseksualiteit kan de pan- toevoeging ook gebruikt worden voor andere identiteiten. Zo is er panromantisch, waarbij het idee van de pan- toevoeging wordt gebruikt op romantische aantrekking.

Zelf heb ik afgelopen jaar op dit vlak ook een nieuwe ontdekkingsreis gemaakt. Zoals hier op de website benoemd ben ik aseksueel en ook aromantisch. Toch kon ik sommige personen wel mooi vinden. Van die personen maakte het voor mij dan niet uit wat het geslacht of de gender identiteit is. Daardoor kwam ik ook daarvoor uit op de pan- toevoeging. Er bleef de vraag over wat daar dan achter zou moeten. Omdat het puur gaat om hoe iemand eruit ziet, en dus puur iets esthetisch is heb ik voor nu gekozen voor panesthetisch.

Wil je meer weten over panseksualiteit? Kijk dan op Wikipedia:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Panseksualiteit

Tags: panseksualiteit zichtbaarheid

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags