Abonneer op deze blog

Datum: 13 maart 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Verbod op discriminatie uitgebreid

Op 12 maart is in de eerste kamer door een meerderheid vóór gestemd voor een aanpassing in artikel 1 van de grondwet. Door de aanpassing wordt discriminatie op basis van genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken verboden.

Stemmen

De verwachting is dat binnen enkele maanden de aanpassing in de grondwet daadwerkelijk doorgevoerd zal zijn. Het is een van de punten uit het Regenboog Stembusakkoord. Veel berichten spreken voornamelijk over transgender personen en personen met een intersekse condiditie die hiervan de voordelen hebben, maar het verbod is breder dan dat. Denk hierbij aan non-binary, agender en genderqueer personen.

Discriminatie is voor deze personen iets wat helaas nog vaak voor komt. Het expliciet maken van dit verbod helpt deze personen. De belangenverenigingen COC, NNID, TNN en de initiatiefnemers zijn uiteraard tevreden met dit resultaat.

Persoonlijk zit ik hier een beetje dubbel in. Uiteraard is het goed nieuws, en ik had het nog mooier gevonden als de uitbreiding ook direct seksuele geaardheid had meegenomen, een gemiste kans. Ik voorzie na de race om welke letters er aan de afkorting LHBT toegevoegd moeten worden een race om in artikel 1 van de grondwet te komen en dat kan niet de bedoeling zijn denk ik.

Wil je meer lezen? Kijk dan hier:

Tags: LHBT nieuws

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags