Abonneer op deze blog

Datum: 14 februari 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Regels bloeddonatie versoepeld

Bij bloeddonatie wordt er onderscheid gemaakt tussen donoren die homoseksueel zijn en donoren die heteroseksueel zijn, waarbij voor homo's strengere regels gelden. Vandaag is aangekondigd dat dat verschil kleiner gemaakt wordt.

Bloed

De verandering

Onder de oude regeling mochten homo's alleen bloed doneren als ze 12 maanden geen seks gehad hebben. Volgens Sanquin, de organisatie die de bloeddonaties verzorgt, is dat vanwege een hoger risico op HIV. Onder de nieuwe regeling zou deze periode ingekort worden tot 4 maanden.

COC teleurgesteld

Hoewel het een stap in de goede richting is, is het COC toch teleurgesteld. Dit is omdat er toch onderscheid gemaakt wordt op basis van geaardheid, in plaats van op het risicovolle gedrag. Terwijl juist dat risicovolle gedrag de basis zou moeten zijn voor de keuze of iemand mag doneren of niet. Ook verwacht men dat homostellen die bloed geven ook best vaker dan eens in de 4 maanden seks willen hebben.

Politiek

Ook politiek heeft deze kwestie de aandacht getrokken. D66 factievoorzitter Rob Jetten, zelf homoseksueel, heeft het middels een publicatie in het AD onder de aandacht gebracht.

Meer informatie

Meer informatie hierover kan je vinden in de onderstaande artikelen:

Tags: homoseksualiteit nieuws

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags