Abonneer op deze blog

Datum: 23 januari 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Het belang van hokjes

We gebruiken ze allemaal: Hokjes. Hokjes zijn overzichtelijk, hokjes zijn duidelijk. Persoon A is dit, persoon B is dat. In deze blog ga ik verder in op het gebruik van hokjes.

Verkeerslicht

Zelf heb ik een dubbel gevoel bij hokjes. Aan de ene kant zijn ze fijn, ze geven duidelijkheid en hebben in mijn geval geholpen om mensen te vinden met een soortgelijke ervaring als ik. Het is moeilijk het belang daarvan te overschatten, want uiteindelijk willen we allemaal ergens bij horen en mensen vinden die net zo zijn als wij. Niets is erger dan denken dat je de enige bent op deze aardbol met bepaalde gevoelens.

Aan de andere kant kunnen hokjes ook beperkend werken. Als jijzelf of anderen je in je doen beperken omdat dat past bij je het hokje waar je in hoort dan heb je naar mijn mening de negatieve kant van de hokjes te pakken. Moet je bepaalde dingen leuk vinden omdat je homo bent? Mag je sommige dingen niet doen als je aseksueel bent? Onzin natuurlijk.

Naast hoe we met hokjes om gaan, is de term "hokje" denk ik ook wat ongelukkig. Een hokje is een afgesloten ruimte, al dan niet met een deur erin, en die deur zou dan mogelijk open kunnen. Het klinkt voor mij allemaal erg benauwend en daarin ben ik niet de enige. Gelukkig zijn er ook alternatieven, en het alternatief wat mij het meest aanspreekt zijn labels. Labels zijn leuk, je kan ze kiezen, toevoegen, weglaten, wisselen en heel belangrijk: Je kan er meer dan één tegelijk hebben, dit in tegenstelling tot hokjes. Daardoor beperken labels je niet, ze geven je juist meer opties. Past een label bij je? Pak hem op. Heb je een beter label gevonden? Plak het erbij en als je wilt haal je het oude label weg.

Tags: LHBT achtergrond

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags