Abonneer op deze blog

Datum: 07 januari 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

De nashville verklaring

Onlangs is er veel ophef ontstaan over de Nashvilleverklaring. De nashvilleverklaring is een van origine Engelstalig document wat nu is vertaald naar het Nederlands, er wordt nu actief gezocht naar mensen die het willen ondertekenen. Inhoudelijk gaat de verklaring over zaken als het huwelijk en seksualiteit waarin met name homoseksualiteit en transgenderisme specifiek benoemd en afgekeurd.

Voor wie zich zelf een mening wil vormen hierover nodig ik van harte uit het document zelf te lezen. Het is hier te vinden en niet al te lang.

Kerk met regenboogvlag

Ondertekenen

Mensen die het eens zijn met de inhoud van het document worden aangemoedigd het te tekenen als blijk van deze instemming. Inmiddels hebben honderden personen dat gedaan, waaronder Kees van der Staaij (fractievoorzitter SGP) en Diederik van Dijk (SGP Senator). Aan de andere kant neemt Gert-Jan Segers (fractievoorzitter ChristenUnie) afstand van het document, ook Ds. René de Reuver (Protestantse Kerk Nederland) noemt het "Theoretisch eenzijdig en gesloten en pastoraal onverantwoord".

Strafbaarheid

Naar aanleiding van de ontstane ophef is het OM een onderzoek gestart naar de strafbaarheid van het document. Daarnaast hebben veel mensen aangegeven aangifte te gaan doen.

Mijn visie

Persoonlijk denk ik niet dat we vanuit het OM actie hoeven te verwachten. In het document geven ze hun mening, eentje die tevens ook niet nieuw is, en je mening geven mag in Nederland. Gelukkig wel.

Uiteraard ben ik het niet eens met de inhoud van het document, ook vind ik het jammer dat hiermee weer bevestigd wordt dat de combinatie LHBT en religie nog steeds een moeizame is.

Wat mij verder opvalt is dat alleen homoseksualiteit en transgenderisme bij naam genoemd worden, dit terwijl er nog veel meer varianten en mogelijkheden zijn. Hierdoor is het in ieder geval voor mij onduidelijk wat ze daar van vinden, al heb ik wel een vermoeden ...

Update 8 januari 2019

Inmiddels hebben ook Minister van Engelshoven (Emancipatie), de Nederlandse initatiefnemer, de Amerikaanse initiatiefnemer, en Alexander Noordijk (een homoseksuele predicant uit Amsterdam) gereageerd op de verklaring. In veel steden is ook de regenboogvlag gehezen. De Dokkumer Vlaggen Centrale is momenteel al door zijn regenboog vlaggen heen.

Update 9 januari 2019

Vanavond is er onder de naam "de Viering van de Liefde" een bijeenkomst bij het homomonument in Amsterdam. Verschillende personen zullen daar hun visie delen op de verklaring specifiek en LHBT en de kerk in het algemeen.

Inmiddels is hier een verslag te lezen.

Links

Meer informatie over dit onderwerp kan je hier vinden:

Tags: homoseksualiteit transgender nieuws

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags