Abonneer op deze blog

Datum: 19 december 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

Uit de kast met kerst? 4 Tips

We zitten in de laatste dagen voor kerst, en het is weer aan alle kanten te merken. Op de radio speelt kerstmuziek, winkels zijn in kerst-stijl versiert en iedereen lijkt zich voor te bereiden om de gezelligheid van de kerstdagen. Behoort een coming-out tot jouw voorbereiding?

Kerst

Ik zeg soms gekscherend dat kerst de coming-out day is uit de tijd dat we nog geen specifieke coming-out day hadden. Op zich is het ook geen gekke gedachte want de situatie en stemming die bij kerst hoort past daar goed bij. Je bent op zo'n moment vaak bij mensen die belangrijk voor je zijn en er is vaak een liefdevolle stemming, prima ingrediënten voor een coming-out zou ik zeggen.

Mocht je daarom overwegen uit de kast te komen, hierbij wat tips die je mogelijk kunnen helpen.

Wat wil je echt vertellen?

Bedenk wat je echt wilt vertellen. In eerste instantie zal er waarschijnlijk geen ruimte zijn voor nuances en details. Dus stel dat je in één zin moet vertellen, wat is dat dan?

Creëer jouw Moment

Je wilt uit de kast komen, en de kans is groot dat het gesprek niet zomaar op dat onderwerp uit komt. Je zal dus een manier moeten hebben om het gesprek die kant op te sturen en jouw Moment te krijgen. Persoonlijk heb ik dat gedaan door mijn ring, die aseksualiteit symboliseert, om te houden terwijl ik die anders thuis liet. Doordat ik verder geen sieraden aan mijn handen heb valt dat op. Als er dan naar gevraagd wordt heb ik de opening die ik nodig heb. Wat is jouw plan?

Wees zeker

Je zou natuurlijk kunnen zeggen "Het zou eventueel kunnen dat ik heel misschien wel een beetje ... (vul maar in) ben", en uiteraard overdrijf ik dan een beetje. Wat beter werkt is "Ik ben .... (vul maar in)". Dit zijn bijna twee uitersten, zoek daarin jouw weg. Vermijd daarbij twijfel, want je bent zeker van wie je bent, toch?

Bekijk deze video

Ash Backam is een naam die je nu mogelijk nog niets zegt. Ze heeft ub 2013 een TED talk gegeven over uit de kast komen met de titel "We're all hiding something. Let's find the courage to open up". Ze geeft hierin waardevolle tips om uit de kast te komen, en dat is zekerde 10 minuten waard die het fimpje duurt. Je kan het hier bekijken.

Maak er een mooie kerst van

Wat je ook doet, hoe spannend het mogelijk ook is, maak er in ieder geval een mooie kerst van en geniet ervan.

Tags: LHBT uit-de-kast

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags