Abonneer op deze blog

Datum: 22 oktober 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

Asexual Awareness Week

Deze week is het Asexual Awareness Week, ofwel AAW. De hele week staat voor de community in het teken van het creëren van zichtbaarheid voor aseksualiteit, en dat is hard nodig.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik, vanwege mijn eigen verhaal, hier net iets meer mee heb dan alle andere visibility dagen. Aseksualiteit en de zichtbaarheid daarvan zijn belangrijk voor mij. Het gebeurd nog maar al te vaak dat ik bij het woord "aseksueel" ook direct uitleg moet geven. De keren dat ik buiten de community iemand ontmoet die het al kent zijn op één hand te tellen. Voor mij zelf maakt dat niet meer zo veel uit, maar voor velen is het een extra drempel om uit de kast te komen. Ook tijdens het schrijven van dit stuk wordt ik weer herinnerd aan de noodzaak hiervan: De spellingscontrole vind "aseksualiteit" geen goed woord.

Wat is aseksualiteit?

In de basis is aseksualiteit gedefinieerd als het ontbreken van seksuele aantrekking naar andere personen. Al snel werd duidelijk dat de wereld ook op dit vlak niet zwart-wit is en er grijze gebieden zijn. Die grijze gebieden worden soms ook onder de noemer aseksualiteit geplaatst. Wat seksuele aantrekking precies is, is soms ook lastig te definiëren, zeker voor een groep die zich kenmerkt door het ontbreken van precies die aantrekking. Zelf leg ik het meestal uit met de uitdrukking "Daar zou ik wel een beschuitje mee willen eten", als ik dat zou zeggen dan bedoel ik ook daadwerkelijk een beschuitje eten.

Het idee van Asexual Awareness Week

Het idee is dat iedereen die dat wil gedurende deze week iets kan doen om de zichtbaarheid van aseksualiteit te vergroten. Soms zijn dat kleine activiteiten, soms is het een leuk uitje in de community en soms is het groter dan dat. Zo heb ik vorig jaar meegedaan in een panel over aseksualiteit binnen de Erasmus Pride, de LHBT vereniging van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Symbolen

aseksueel_vlag.svg

Binnen de aseksuele community zijn er enkele symbolen die veel gebruikt worden. De eerste is uiteraard de vlag die ook op deze pagina staat. De kleur zwart staat daarbij voor aseksualiteit, wit voor seksualiteit, grijs voor het grijze gebied daar tussenin en paars voor de community. Vaak hoor ik dat de kleuren de vlag een somber uiterlijk geven, vaak helpt het dan om de betekenis achter de kleuren te kennen.

Een ander, minder gebruikt symbool, is de zwarte ring om je middelvinger van je rechter hand. Wie goed oplet zal hem ook bij mij gespot hebben. Dit wordt gebruikt als herkenningsteken. Voor mij zelf helpt het ook vaak om een gesprek op het onderwerp aseksualiteit te brengen. Iemand ziet de ring, en vraagt naar de betekenis ervan. Inmiddels heb ik er geen moeite mee om dan wat uitleg te geven.

Wil je meer informatie?

Enkele nuttige links over Aseksualiteit en Asexual Awareness Week:

Tags: aseksualiteit zichtbaarheid

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags