Abonneer op deze blog

Datum: 11 oktober 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

Coming Out Day 2018

Het is vandaag Coming Out Day, een dag die jaarlijks internationaal in het teken staat van het uit de kast komen van oa. LHBT'ers. Ik zie het als de dag waarop de drempel om uit de kast te komen net iets lager is als anders.

Uit de kast komen is iets waar bijna iedereen op het LHBT spectrum wel mee te maken heeft, al is het maar de vraag "Doe ik het of doe ik het niet?". Belangrijk daarbij is ook te beseffen dat het niet gaat om een eenmalig iets, maar een keuze waar je elke keer weer voor staat als je een nieuw persoon of nieuwe groep leert kennen. Is het relevant voor deze persoon of groep om dit van mij te weten?

Respect Each Other

Is Coming Out Day nuttig?

Ik denk dat een Coming Out Day zeker nuttig is. Allereerst alleen al vanwege de zichtbaarheid voor LHBT gerelateerde zaken. Meestal wordt het wel in het nieuws genoemd of worden er door personen of organisaties manieren bedacht om er aandacht voor te vragen. Zo heb ik de lokale tram- en busmaatschappij (HTM) met regenboogvlaggetjes op de trams en bussen gezien, worden bij overheidsgebouwen soms grote regenboogvlaggen gehesen en zijn er bedrijven die dat voorbeeld volgen.

Maar werkt het ook? Naar mijn mening wel. Voordat ik als PrideCoach begon heb ik bij een bedrijf gewerkt wat hier actief aandacht aan besteedt. Hierdoor was het op die dag net even makkelijker om over dit onderwerp te praten. Belangrijk is wel dat het nog steeds de eigen keuze van de persoon moet zijn om hier gebruik van te maken, van een geforceerde Coming Out is volgens mij nog nooit iemand beter geworden.

Voor wie deze dag daadwerkelijk gebruikt om uit de kast te komen: Heel veel succes en maak er wat moois van.

Tags: uit-de-kast zichtbaarheid

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags