Abonneer op deze blog

Datum: 03 oktober 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

Wat als iemand naar jou uit de kast komt?

Op het internet zijn veel berichten en verhalen te vinden over hoe je uit de kast kan komen. Waar je heel weinig berichten over vind is wat je kan doen als iemand naar jou uit de kast komt. Volgende week is Coming Out Day, daarom lijkt het me een goed moment om hier aandacht aan te geven in deze blog.

Okay, laat ik maar direct toegeven, ik ben me bewust dat dit onderwerp wel een probleem heeft. Uit de kast komen is vaak iets wat je vooraf bedenkt, en je gaat er misschien over lezen en bekijken hoe je het gaat aanpakken. De ontvangende kant heeft niet de mogelijkheid zich voor te bereiden, ze weten immers niet óf en wanneer het zal gebeuren. Op Coming Out Day is die kans iets groter dan op een willekeurige andere dag, dus is dit mogelijk een goed moment om je daarop voor te bereiden. Mogelijk heb je al het vermoeden dat iemand naar jou uit de kast wil komen, en anders kan het natuurlijk nooit kwaad om al een beetje voorbereid te zijn op het onverwachte.

Regenboogvlag

Wat is uit de kast komen eigenlijk?

Uit de kast komen begon als vertellen dat je homoseksueel bent, en met het groeiende besef dat er meer geaardheden zijn is ook dat mee gegroeid. Ook zijn er mensen die zeggen dat het "iets persoonlijks over jezelf vertellen" is. Dat kan dus veel breder zijn, bijvoorbeeld dat je een ernstige ziekte hebt (of hebt gehad), of minder zware onderwerpen als iemand vertellen dat je verliefd bent.

Waar het ook over gaat, de ervaring is vaak het zelfde:

  • Je verteld iets persoonlijks
  • Het is, zeker de eerste keren, spannend
  • Je vind de reactie van de ander belangrijk
Het is daarom ook belangrijk om te weten wat helpende reacties zijn.

Dus iemand verteld iets persoonlijks over zichzelf aan jou. Wat nu? Volgens mij zijn er een aantal belangrijke zaken waar ik hierna dieper op in zal gaan.

  • Toon interesse
  • Vraag of je door mag vragen voordat je doorvraagt
  • Accepteer wat de persoon aangeeft
  • Ga voorzichtig om met de informatie die je gekregen hebt
  • Als praten op dat moment moeilijk is, praat later verder

Toon Interesse

Het klinkt zo simpel, toon interesse, toch word het vaak vergeten. Bedenk je dat de persoon die naar jou uit de kast kwam een heel proces heeft doorgemaakt voordat die uit de kast kon komen. Blijf rustig en stel enkele simpele vragen, dit haalt ook spanning uit het gesprek. Vragen als "Hoe ben je hier achter gekomen?" of "Hoe lang weet je dit al?" zijn relatief veilig.

Vraag of je door mag vragen voordat je doorvraagt

Sommige zaken waarvoor iemand uit de kast komt roepen vragen op. Op zich vind ik het een goed teken als iemand vragen wil stellen, het geeft aan dat je interesse hebt in hetgeen wat je net verteld is. Bedenk echter ook dat dit een heel spannend moment kan zijn voor de persoon die uit de kast komt, en dat persoonlijke vragen beantwoorden op dat moment misschien nog niet zo makkelijk is. Het beste is om eerst te checken of het goed is als je wat vragen stelt. Hierdoor groeit ook het wederzijdse vertrouwen.

Accepteer wat de persoon aangeeft

Als iemand naar je uit de kast komt doet die dat niet zomaar. Over het algemeen zal daar goed over nagedacht zijn, soms over het moment zelf, en over datgene wat verteld is. Op zo'n moment is niets frustrerender als iemand anders je wel even verteld dat het niet klopt wat je zojuist verteld hebt. Ga er dus altijd vanuit dat wat je zojuist verteld is klopt, hoe onlogisch of fout het voor jou ook klinkt. Dit is niet het moment om dat ter discussie te stellen. Mocht je dat later wel willen doen, zorg dat je je in ieder geval in het onderwerp hebt verdiept zodat je ook begrijpt waar het precies over gaat.

Ga voorzichtig om met de informatie die je gekregen hebt

Iemand heeft jouw vertrouwd en iets persoonlijks verteld. Zie dit als een teken dat die persoon jou vertrouwd met deze informatie. Ga zorgvuldig met deze informatie om en zorg dat je dat vertrouwen ook waard bent. Vertel deze informatie alleen door aan anderen als je zeker weet dat de persoon waar het om gaat dat ook prima vind.

Als praten op dat moment moeilijk is, praat later verder

Uit de kast komen kan een spannend moment zijn, en soms kunnen er gevolgen aan zitten. Daardoor is het soms niet het beste moment om een (moeilijk) gesprek over dat onderwerp te voeren. Als je merkt dat de spanning op dat moment erg hoog is, gun het onderwerp, jezelf en de ander rust en kom er later op terug.

Wat nou als je er oprecht een probleem mee hebt?

De ander heeft misschien iets heel persoonlijks aan je verteld, dat betekend natuurlijk niet dat je je eigen ideeën en gevoelens moet negeren. Het zou daarbij kunnen dat je een oprecht bezwaar hebt tegen hetgeen wat de ander je zojuist verteld heeft.

Allereerst: Blijf rustig, en praat erover op een geschikt moment. Boze reacties werken alleen averechts. Leg daarbij uit wat jouw concrete bezwaar is, en zoek gezamenlijk naar hoe je samen verder kan gaan. Maak daarbij onderscheid tussen dat wat je verteld is en de persoon zelf, de persoon zelf is immers niet veranderd. Blijf vooral kijken naar de positieve punten, en de punten waarop je elkaar waardeert. Jullie zijn je nu mogelijk bewust van een (extra) verschil tussen jullie, vind een manier om met dat verschil om te gaan.

En daarna?

Als je dit allemaal leest klinkt het misschien allemaal zwaar en moeilijk, en dat hoeft het helemaal niet te zijn. Ga vooral door met het doen van de dingen die jullie onderlinge band waardevol maakt. Grote kans dat dit jullie band alleen maar beter maakt.

Tags: uit-de-kast achtergrond

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags