Abonneer op deze blog

Datum: 04 september 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

Waarom ik de afkorting LHBT gebruik

Het zal je misschien opgevallen zijn dat ik consequent de afkorting LHBT gebruik als verzamelnaam voor alle vormen van seksuele en gender diversiteit. Ik krijg daar wel eens vragen of opmerkingen over, in deze blog licht ik toe waarom ik deze afkorting gebruik.

Het probleem

LGBTQ

Die opmerkingen variëren van "ouderwets" tot "niet inclusief". Er zijn in de loop van de tijd dan ook een hoop verschillende varianten van ontstaan met als enige overeenkomst dat ze met LHBT (of LGBT) beginnen. Daarna is er een wildgroei aan toevoegingen. Enkele varianten die ik veel tegen kom zijn: LHBTI, LHBTIA, LHBTQ, LHBTQIAP, LHBTQQIP2SAA, allemaal ook nog in varianten met of zonder plus teken ergens in de tekenreeks.

Natuurlijk is er ook een hoop voor deze afkortingen te zeggen. Zo laten ze bijvoorbeeld mooi de hoeveelheid diversiteit zien. En hoewel dat op zich een mooi doel is, ben ik van mening dat het tegengestelde bereikt wordt.

Uit onderzoeken, en ook in het dagelijks gebruik, merk je al snel dat kortingen langer dan vier letters moeilijk(er) onthouden worden door het grote publiek. Drie letters gaat het makkelijkst, vier is redelijkerwijs de grens. Bedenk dan ook dat personen die niet tot de LHBT groep behoren vaak zelfs die afkorting nog niet kennen, dan is de verwachting dat ze een langere afkorting onthouden niet reëel. Daarbij is het -voor een buitenstaander- ook een onsamenhangende en moeilijk uitspreekbare set letters, en dat helpt uiteraard ook niet.

Andere mogelijkheden

Het verder uitbreiden van de LHBT afkorting is daarom volgens mij ook niet de oplossing. Hoe mooi het symbolisch misschien ook is, een continue uitbreiding gaat ons niet helpen. Een goed alternatief ben ik ook wel eens tegen gekomen: GSRM, dat staat voor Gender, Sexual and Romantic Minorities, of gewoon letterlijk vertaald naar het Nederlands: Gender, Seksuele en Romantische Minderheden. Deze afkorting vind ik mooi omdat hij de groep als geheel omschrijft in plaats van alle varianten op te sommen, en hij is ook nog eens een acceptabele lengte. Tegenstanders van deze afkorting hebben vooral moeite met het woord "minderheden". Persoonlijk heb ik daar niet zo'n moeite mee omdat het feitelijk juist is, we zijn immers in aantallen in de minderheid.

Een andere optie die ik vooral tijdens de Amsterdam Pride 2018 vaak hoorde is "Pride Community", toen vooral gebruikt om geen letters te vergeten. Buiten de Amsterdam Pride heb ik hem nog niet vaak gehoord, en ik merk wel dat de bedoeling direct duidelijk is, dus dat maakt het een goede kandidaat voor de toekomst.

De keuze

Er zijn alternatieven in aantocht, en er is nog tijd nodig om er achter te komen welke het gaat worden. Tot die tijd blijf ik bij LHBT, voor wie in de doelgroep valt is het direct duidelijk wat ik ermee bedoel en dat is voor nu het belangrijkst.

Tags: LHBT achtergrond

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags