Abonneer op deze blog

Datum: 13 augustus 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

Roze Zaterdag en Pride Walk in Hoorn 2018

In hoorn was dit jaar voor de tweede keer een Pride Walk georganiseerd, deze wordt gehouden op de Roze Maandag van de kermis in de stad. In deze blog een verslag daarvan.

Het weer

Het weer was erg wisselvallig, met af en toe zon, regen, hagel, onweer, enz. Daarom was het spannend of we het droog zouden houden, ik heb zelfs voor vertrek van huis nog even gecheckt of alles wel echt door zou gaan. Gelukkig heeft het weer zich braaf gedragen, er waren wel af en toe wat druppels maar de paraplu die ik voor de zekerheid bij me had is ongebruikt gebleven.

Kermis: Roze Maandag

De kermis is groot en beslaat een groot gedeelte van de binnenstad. Er zijn heel wat manieren om door elkaar geschud te worden en diverse eetkramen, ik denk dat het daarbij verstandig is die twee in de juiste volgorde langs te gaan :-). Er waren diverse gelegenheden extra verstiert met roze en regenboog kleuren. Waarschijnlijk hadden veel bezoekers zich wel tegen laten houden door het dreigende weer, want erg druk was het niet.

Pride Walk

De kermis is natuurlijk leuk, en waar ik echt voor kom is de Pride Walk van LHBT West Friesland. Eerlijk is eerlijk, zelf had ik de Pride Walk in Hoorn nooit opgemerkt. Daarom ben ik blij dat de organisatie zelf op diverse plaatsen de uitnodigingen had geplaatst.

Eenmaal aangekomen bij het begin van de Pride Walk werden de laatste voorbereidingen gedaan en konden we gaan beginnen. Dat begin was een toespraak van wethouder Kholoud Al Mobayed die in Hoorn oa. over diversiteit gaat. Na de toespraak konden we klaar gaan staan om te gaan lopen, en hierbij werd duidelijk dat deze Pride Walk een stuk kleiner is dan de andere Pride Walks waar ik tot nu toe aan deelgenomen heb. Waar 25-meter lange regenboogvlag van het COC meestal het begin van de veel langere stoet markeert waren er nu maar net meer mensen dan er nodig waren om de vlag te dragen. Klein maar fijn, daar gaat het hier om.

Met de enorme regenboogvlag door de smalle straatjes in Hoorn

De route liep door vele smalle straatjes van Hoorn en op sommige punten ook door langs drukkere punten van de kermis. Daardoor hadden we veel bekijks van omwonende en kermisbezoekers. Dit gaf voor sommige deelnemers, zelf afkomstig uit Hoorn en omgeving, nog wat extra spanning. In een grote massa kan je nog enigszins anoniem je gang gaan, maar hier val je op en kan je direct herkent worden. Hoorn is wat dat betreft nog klein genoeg dat er een hoog ons-kent-ons gehalte is.

Al met al was het een geslaagde dag, via deze weg wil ik dan ook de organisatie bedanken voor hun inzet.

Tags: LHBT zichtbaarheid pride

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags