Abonneer op deze blog

Datum: 23 juni 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

Roze Zaterdag 2018

Roze Zaterdag is een landelijk evenement voor LHBT zichtbaarheid. Vaak zijn er activiteiten, een informatie markt en natuurlijk gezelligheid. De locatie voor de Roze Zaterdag is Gouda, prima te doen vanuit Den Haag dus daarmee had ik geen enkel excuus om niet voor het eerst aanwezig te zijn bij de Roze Zaterdag.

Het was even spannend wat het weer zou gaan doen. De weersverwachtingen gaven aan dat het een frisse dag zou worden. In de ochtend bleek al snel dat de temperatuur aangenaam was, dus zaken als een trui heb ik thuis gelaten en de gok gewaagd dat het warm genoeg zou blijven. Dat was een goede gok, want al snel was de temperatuur hoog genoeg om ook m'n jas uit te doen.

Regenboogvlag

Het vervoer in Gouda was goed geregeld. Er waren diverse parkeerterreinen die een stuk van het centrum af liggen, en pendelbussen brengen iedereen vanaf daar naar het station. Vanaf het station was de route naar het centrum aangegeven met roze voetjes op de stop, een regenboogzebrapad en bomen in regenboogkleuren, dat was niet te missen.

Eenmaal in het centrum was duidelijk dat iedereen mee deed met Roze Zaterdag, overal waren regenboogvlaggen, roze vlaggen en andere creatieve versieringen in regenboogkleuren te vinden. De kleurrijke mensenmassa maakte het plaatje compleet. Dit geheel gaf direct al een heel gemoedelijke sfeer vani ons-kent-ons, er was duidelijk aan de bezoekers te zien wie er voor de roze zaterdag kwamen, en dat gaf altijd wel stof voor een gesprekje. Afgaande op de diverse vlaggen en andere uitingen waren alle vormen van diversiteit vertegenwoordigd.

De Roze Zaterdag begint traditioneel met een geloofsviering. Daar heb ik zelf minder mee, dus daar ben ik niet bij aanwezig geweest. De lokale omroep Gouwestad heeft daar wel een artikel over geplaatst. Daarna kwam het voor mij belangrijkste deel van de dag: De Pride Walk. Rond de starttijd verzamelde een grote menigte zich om mee te gaan lopen. Nadat er vrijwilligers gevonden waren om met de gigantische regenboogvlag van het COC te lopen kon te stoet in beweging komen. En die stoet was enorm, en die werd nog langer door de relatief smalle straatjes waar we doorheen liepen. Die route liep langs een aantal mooie stukjes van Gouda om uiteindelijk uit te komen op de Markt. Daar was een groot podium waar daarna het programma verder ging met oa. een toespraak van de burgemeester van Gouda en van Tanja Ineke, voorzitter van het landelijke COC.

De burgemeester benadrukte vooral dat diversiteit bij Gouda hoort. En dan niet alleen de diversiteit waar Roze Zaterdag om gaan, maar alle vormen van diversiteit die er zijn. Daarnaast bedankte hij alle vrijwilligers voor de inzet om het evenement mogelijk te maken. Tanja Ineke gaf haar toespraak een mooie serieuze noot door cijfers van het CBS aan te halen over LHBT acceptatie in Nederland. Op papier ziet het er allemaal mooi uit en het het de goede kant op. Hierbij benadrukte ze wel "Op Papier". Velen die op straat hun geaardheid duidelijk laten zien hebben hier ook nare ervaringen mee. Ze vatte dit samen door te zeggen: "Je mag wel homo zijn, maar niet homo doen", iets wat ze daarna herhaalde met de andere letters van LHBT. Met doel doelde ze daarbij op het hand-in-hand lopen, een zoen geven, en al die andere dingen die eigenlijk heel normaal zouden moeten zijn. Een uitgebreider verslag van de toespraak van Tanja Inkele is te lezen op de website van het COC.

Na de toespraken ging het programma verder met diverse artiesten op diverse podia in de stad. Ook was er een uitgebreide informatiemarkt waar diverse LHBT gerelateerde organisaties zich presenteerden. Er waren een hoop overheids organisaties zoals de Belastingdienst, Defensie en natuurlijk ook de politie met Roze in Blauw. Daarnaast waren er ook diverse andere organisaties zoals het COC, de kringen, GGD, Orpheus en diverse politieke partijen.

Rond 19:00 ben ik terug naar huis gegaan, het feest ging nog wel even door, en voor mij was het zo mooi geweest.

Omroep West heeft ook nog een klein artikel over de Roze Zaterdag geschreven:
https://www.omroepwest.nl/nieuws/3653202/Gouda-viert-diversiteit-tijdens-Roze-Zaterdag
Op deze pagina is een mooie serie foto's te vinden:
https://indebuurt.nl/gouda/gouwenaars/genieten-van-gouda/fotos-roze-zaterdag-in-gouda-2018~49974/

Tags: LHBT zichtbaarheid pride

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags