Abonneer op deze blog

Datum: 09 juni 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

Verslag The Hague Pride Walk 2018

Vandaag was de tweede editie van de The Hague Pride Walk. Die loopt van het internationale Homomonument naar de Grote Markt. Uiteraard liep ik zelf ook mee, in deze blog een verslag.

De Pride Walk is een initiatief van COC Haaglanden en heeft als doel om seksuele- en genderdiversiteit te vieren, en te laten zien dat iedereen in Den Haag zichtzelf moet kunnen zijn.

Vorig jaar was de eerste The Hague Pride Walk, en dat was tevens ook voor mij de eerste keer om in een Pride Walk mee te lopen. Ik heb dat toen als erg bijzonder ervaren. Zoveel diversiteit en respect naar elkaar toe, dat gaf mij een gevoel van verbondenheid met de hele LHBT community. Ook dit jaar stond de datum al in m'n agenda sinds de eerste aankondiging, dit wil ik simpelweg niet missen.

Het evenement begon bij het internationale Homomonument, waar er muziek gedraaid werd en er toespraken waren. Hier werden ook regenboogvlaggetjes en gele en groene fluitjes uitgedeeld, en was duidelijk te zien dat iedereen zich klaar aan het maken was voor de wandeling.

De HTM, het lokale OV bedrijf, gaf op hun eigen manier aandacht aan de festiviteiten van het The Hague Rainbow Festival waar ook de Pride Walk onder valt. Al vanaf vrijdag reden er bussen en trams rond met de regenboogvlag.

De wandeling liep oa. langs het Lange voorhout, het COC Cafe, het Vredespaleis en de paleistuin. Het was leuk om mee te lopen in de enorme stoet met ca. 500 personen, die gezamenlijk de volledige diversiteit lieten zien. De reacties van omstanders waren heel divers. Waar sommigen het duidelijk alleen lastig vonden dat hun tram of bus hierdoor vertraging opliep, gaven de meesten een leuke en positieve reactie, van zwaaien tot het maken van foto's of filmpjes.

De stoet werd voorgegaan door een brassband die gedurende de hele wandeling enthousiast muziek heeft gemaakt. Nieuw dit jaar was dat er ook een TukTuk mee reed met een DJ die een hoop leuke en bekende liedjes liet horen. Uiteraard mag een klassieker als YMCA dan niet ontbreken.

De wandeling eindigde op de Grote Markt die al helemaal in stijl was aangekleed met regenboogvlaggen in alle vormen en maten. De brassband zorgde ervoor dat de sfeer er lekker in bleef zitten en de vele vrijwilligers werden bedankt voor hun bijdrage. Even later ging het feest verder met het The Hague Rainbow Festival.

Er is ook door diverse media aandacht gegeven aan het evenement.
Een reportage van Omroep West: https://www.omroepwest.nl/nieuws/3646239/Paar-honderd-mensen-bij-Haagse-Pride-Walk-Ik-droom-ervan-dat-het-gewoon-is-om-anders-te-zijn
En een filmpje en foto's van het AD: https://www.ad.nl/den-haag/lhbti-gemeenschap-viert-de-vrijheid-en-laat-den-haag-roze-kleuren~va7d797fe/

Tags: LHBT zichtbaarheid pride

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags