Abonneer op deze blog

Datum: 28 mei 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

Eerste stap naar verruiming mogelijkheden geslachtsregistratie

Al jaren is er een geslachtregistratie die mensen in de hokjes "man" en "vrouw" zet, vandaag is door een rechter een goede stap gezet om dit te veranderen.

Er is nu wel al een registratie van geslacht "X" mogelijk, maar alleen in gevallen waarbij na 3 maanden na de geboorte het geslacht nog steeds niet goed vast gesteld kan worden. Het gaat dan om ambivalente geslachtskenmerken zoals dat bij intersekse conditie het geval kan zijn.

Vandaag heeft een rechter bepaald dat dit ook later aangepast moet kunnen worden, net zoals het voor transgenders mogelijk is om van "M" naar "V" te gaan of andersom.

Deze stap is belangrijk in de erkenning van mensen met een intersekse conditie, transgenders en mensen die zich als non-binary identificeren. De bal ligt nu bij de wetgever om hier werk van te maken en deze registratie daadwerkelijk mogelijk te maken.

Voor meer informatie:
Artikel bij de NOS: https://nos.nl/artikel/2233924-rechtbank-tijd-voor-erkenning-derde-gender.html
Achtergrond artikel bij de NOS: https://nos.nl/artikel/2233978-leonne-is-geen-man-of-vrouw-meer-ik-zit-er-juridisch-tussenin.html
Transgender Netwerk nederland: https://www.transgendernetwerk.nl/rechtbank-zet-druk-op-erkenning-non-binaire-trans-en-intersekse-personen/

Tags: intersekse transgender non-binary nieuws

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags