Abonneer op deze blog

Datum: 17 mei 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia

Het is vandaag IDAHOBIT, een dag die eerder bekend stond als IDAHOT en begonnen is als IDAHO. Het SCP heeft vandaag ook cijfers gepubliceerd over LHBT acceptatie.

De datum 17-5 is gekozen als referentie naar artikel 175 van het Duitse Stafgezetzbuch die gaat over homoseksualiteit, het is dan ook in 2004 begonnen als International Day Against Homophobia (IDAHO). In 2009 is daar Transphobia aan toegevoegd en werd het IDAHOT. In 2015 is daar ook Biphobia bij gekomen waarmee de afkorting IDAHOBIT werd. Het belangrijkste doel van de dag is om bewustwording te krijgen over geweld, discriminatie en onderdrukking van LHBT'ers.

Vandaag zijn er ook gegevens bekend gemaakt door het Sociaal Cultureel Planbureau over een onderzoek onder scholieren. Daarvan heeft 75% geen probleem om een LHBT'er tot hun vrienden te rekenen, 30% geeft aan het vies te vinden om twee jongens elkaar te zoenen, bij twee meisjes ligt dat lager, op 19%.

Hoewel de cijfers van het SCP positief zijn, zijn er ook kritische geluiden vanuit de LHBT'ers en wordt er gesproken over schijntolerantie. Hierbij wordt verwezen naar cijfers waaruit blijkt dat bijna een derde van Nederland moeite heeft met twee zoenende mannen, en is hand in hand lopen nog steeds niet zo normaal als we doen voorkomen.

Het volledige artikel, inclusief video en meer cijfers van het SCP kan je hier lezen.
Het artikel over de kritische kanttekeningen van LHBT'ers kan je hier vinden.

Ik zelf vind het goed dat een dag als IDAHOBIT er is. Wat ik persoonlijk jammer vind is dat daarbij de focus gelegd wordt op wat ze níét willen (homofobie, bifobie, transfobie), in plaats van wat ze wél willen (acceptatie).

Tags: LHBT zichtbaarheid nieuws

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags